Skip to Content

Winners of the extraordinary contest have been announced

The winners of the Extraordinary Contest have been drawn and winners will receive one of 20 Race bibs for UTMB World Series Events or one of 5 pairs of the latest HOKA Speedgoat 5!

If you didn’t receive the result you were hoping for it’s time to revise the basics. Here are the correct answers. We hope to study up and you’ll join us on the start line of your favorite race!

Question 1 : How many events are included in the 2022 UTMB® World Series ?

  • A : 18

  • B : 25

  • C : 52

Answer : B

Discover the 25 events of the 2022 calendar here

Question 2 : What are the official race categories of the circuit ?

  • 20K, 50K, 100K, 100M

  • 20K, 40K, 60K, 80K, 100K

  • 50K, 100K, 100M

Answer : A

The 20K, 50K, 100K and 100M categories are the main UTMB® World Series distances ranked according to the kilometer-effort, a formula for measuring the race distance in trail running by considering both the distance and elevation gain. 100M stands for 100 miles and represents races over 170km effort.

For example, a race of 78km and 4000m of elevation gain race has 118km-effort, and therefore falls into the 100K category.

Question 3 : What are the UTMB® World Series Finals ?

  • The 50K, 100K and 100M distances

  • An intense moment

  • The OCC, CCC®, UTMB® races of the UTMB® Mont-Blanc

Answer : C

💡 The UTMB® World Series Finals bring together the three key distances of the UTMB® Mont-Blanc, i.e., the OCC (50K), the CCC® (100K) and the UTMB® (100M). Qualification can be achieved only by participating in one of the UTMB® World Series Events or UTMB® World Series Majors.

➡️ How to enter the UTMB® World Series Finals, click here

Question 4 : Which countries host most of the UTMB® World Series Events (excluding the UTMB® Mont-Blanc) ?.

  • France, the United States, Switzerland

  • Italy, Australia, France

  • France, Switzerland, Italy

Answer: A

➡️Choose your next adventure, click here

Question 5 : The UTMB® World Series Major in Europe for the 2022/2023 season is already confirmed, where will it take place ?

  • A : Ultra- Trail Snowdonia by UTMB® in Wales

  • B : Val d'Aran by UTMB® in Spain

  • C : Istria 100 by UTMB® in Croatia

Answer : B

Question 6 : What is the advantage of participating in a UTMB® World Series Major ?

  • A : None

  • B : Double your chances of entering the UTMB® World Series Finals

  • C : Win direct entry into the Finals

Answer : B

💡 Three  UTMB® World Series Majors will take place each year, where athletes can go head-to-head at the continental Series finals in the Americas, Europe and in Asia/Oceania. Elite and amateur finishers have at least double the chance to access the UTMB® World Series Finals.

Question 7 : Which one of the below elements is included in the UTMB® World Series sports system ?

  • A : Running Stones

  • B : The Golden Nugget

  • C : The Savage Mushroom

Answer : A

💡 One Running Stone will provide one entry in the lottery to participate in the UTMB® World Series Finals. Read more

Question 8 : Starting in 2023, how many points will you need to participate in the UTMB® Mont-Blanc (the UTMB® World Series Finals) ?

  • A : At least 12

  • B : 365

  • C : None, they are replaced by the Running Stones

Answer : C 💡 Read all about the UTMB® World Series sports system here. Learn more

Question 9 : Running Stones allows you to :

  • A : Entre the races without running

  • B : Enter the UTMB® World Series Finals lottery

  • C : Receive free gifts

Answer : B

💡 Find out how many Running Stones you can collect at each Event and for each category.

Question 10 : How can I collect Running Stones ?

  • A : By picking them up during training

  • B : By running any race in the world

  • C : By completing one of the 20K, 50K, 100K or 100M category races at the UTMB® World Series Events

Answer : C

💡 Running Stones will be awarded to all finishers of a 20K, 50K, 100K and 100M UTMB® World Series Event or UTMB® World Series Major. UTMB® World Series Qualifiers do not award Running Stones. Running Stones accumulate over time and each Running Stone gives an additional chance to be selected via the lottery.

For example, if you have 9 Running Stones, your name appears 9 times in the lottery, thus tripling your odds in the lottery vs someone who only has 3 Running Stones.

Read more about the lottery

Question 11 : Do Running Stones expire ?

  • A : No, they don’t, but your stock is frozen after 2 years without racing in the UTMB® World Series

  • B : Yes, they are only valid for one season

  • C : No, they will never expire, even if you don't race for the next 50 years

Answer : A

💡 Running Stones don’t expire (unless you use them to enter the lottery and you are selected). However, you need to collect at least 1 Running Stone in the 2 years preceding the lottery of the UTMB® World Series Finals. Read more

Question 12 : What is the UTMB® Index ?

  • A : A formula to measure the performance level of each runner

  • B : A share for the stock market

  • C : A way to enter the UTMB® World Series Finals without having to go through the lottery

Answer : A

💡 The UTMB® Index created by Didier Curdy is at the heart of the new UTMB® World Series sports system, and over the years, it has demonstrated its relevance and its quality. It provides the performance level of each runner participating in the UTMB® World Series races.

Question 13 : What do I need to register for the UTMB® World Series Finals?

  • A : At least one Running Stone acquired in the previous two years AND a valid UTMB® Index in the category corresponding to the Final

  • B : At least 50 Running Stones and a UTMB Index of at least 6000

  • C : Nothing, just run fast and hard

Answer : A

💡 Know everything about the Sport System UTMB® World Series